brochureIG

CINEMA BOURGONDIA 2020-2021: afgelast

 

 

Wegens Covid19-maatregelen zijn de films MOMENTEEL AFGELAST.

 

CINEMA BOURGONDIA presenteert NATURE AT THE MOVIES EDITIE 20/21

Een nieuw Academiejaar, een nieuwe formule voor Cinema Bourgondia.

Elke maand presenteren we een een cinematografische pareltje om te (her)ontdekken. De onderliggende draad doorheen de programmatie is de verhouding tussen de mens en de natuurlijke omgeving.
Elke film wordt voorzien van een korte inleiding.

Locatie: CC Vredeberg, Vredebergstraat 12-14 2500 Lier / Inkom: 2€

Vooraf reserveren is noodzakelijk. Dat doe je via :  deze link
Eventueel stuur je een mail naar: info@sasklier.be

 

Filmoverzicht:

 

Dinsdag 13 Oktober 2020 - 20 uur
IO SONO L’AMORE (2009) Luca Guadagnino

Dat de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino met “Io sono l’amore” een juweel van een film aflevert, blijkt uit verscheidene zaken: de setting, de detaillistische en gevoelige cameravoering, de uitmuntende acteerprestaties en een prachtige klassieke muziek.
De thematiek mag dan wel zo oud als de straat zijn, de originaliteit van de uitwerking zegeviert.

Cameraman Yorick Le Saux laat de sensualiteit en de emoties met mondjesmaat van het scherm spatten. John Adams’ muziek wisselt bombastische intermezzo’s die naar de opera knipogen af met een meer
ingetogen klassiek repertoire.
Tilda Swinton beweegt zich als een vis in het water doorheen het scenario waarin moraliteit, familiebanden,gastronomie, snobisme en wellust in een met momenten ondraaglijke sfeer aan bod komen.
duur van de film: 2 uur

 

 

Woensdag 25 November 2020 - 20 uur - AFGELAST
PATERSON (2019) Jim Jarmush

Paterson is een buschauffeur die in het gelijknamig stadje Paterson in New Jersey leeft. Hij leeft een eenvoudig geroutineerd leven.
Terwijl Paterson zijn dagelijkse busroute rijdt, observeert hij de stad via zijn voorruit en luistert hij naar de gesprekken rondom hem. Hij houdt zich ook bezig met poëzie en schrijft gedichten in zijn boekje, aangemoedigd door zijn vrouw Laura.

Laura daarentegen leeft een heel ander leven, Bijna iedere dag heeft ze weer nieuwe dromen, telkens een ander, inspirerend project.
Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

Met een opvallend milde blik toont Jarmusch hoe komisch, weemoedig en wonderlijk het alledaagse leven kan zijn.
duur van de film: 1.58 uur

 

 

Donderdag 17 December 2020 - 20 uur - AFGELAST
HET NAAKTE EILAND (1960) Kaneto Shindô

Deze film past in de traditie van de‘slow cinema’ met regisseurs als Andrei Tarkovsky, Yasujirō Ozu, Robert Bresson, Béla Tarr ..
‘Het Naakte Eiland’ is een fusie tussen een zwart-wit documentaire-melodrama en een arthouse-productie “bewegend beeld”.
De minimale dialoog en de beklijvende muzikale score van avant-gardecomponist Hikaru Hayashi creëren een uniek aangrijpende en mooie meditatie over wat het betekent om een mens te zijn, tegen een achtergrond van extreme armoede, ontbering en een visueel verbluffend landschap.
duur van de film: 1.36 uur

 

 

Vrijdag 22 Januari 2021 - 20 uur - AFGELAST
FERRIS BUELLER’S DAY OFF (1986) John Hughes

Het nieuwe jaar zetten we met deze “Love letter” aan Hughes’s thuisstad.
Chicago vormt de achtergrond voor 1 dag uit het leven van een Ferris, inventieve jong-volwassene. Hij neemt je samen met zijn neurotische buddy Cameron en zijn Liefje Sloane mee op een trip doorheen de bruisende stad.
Een feestelijke tocht die ieders aan nostalgie onderhevig 'eightees hart' sneller doet kloppen. Dit is een ode aan een ongefilterd optimisme, en dus een klein party in de donkere zaal van cinematempel Vredeberg.
duur van de film: 1.43 uur

 

 

Zaterdag 13 Februari 2021 - 14 uur - AFGELAST
IEP! (2010) Ellen Smit en Rita Horst

Iep is de verfilming van het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen.
Het kleine meisje Viegeltje, dat vleugels heeft in plaats van armen, wordt in een heg gevonden door vogelspotter Warre. Hij wil haar thuis, samen met zijn vrouw Tine, opvoeden als een gewoon meisje. Maar als Viegeltje groot genoeg is, besluit ze weg te vliegen naar het zuiden, de andere vogels achterna.
Het wordt een lange, avontuurlijke reis…

Dankzij prachtige fotografie en uitgebalanceerde vormgeving speelt de film zich af in een wereld die voortdurend balanceert tussen herkenbaar realisme en een sprookjesachtig soort prentenboek.
duur van de film: 1.22 uur

 

 

Dinsdag 2 Maart 2021 - 20 uur
ANGST ESSEN SEELE AUF (1974) Fassbinder

Deze krachtige en sensitieve film vertelt het verhaal van de zestigjarige Emmi,een alleenstaande poetsvrouw en de meer dan twintig jaar jongere gastarbeider Ali.
Deze twee eenzame zielen ontmoeten elkaar bij toeval in een café. Emmi neemt Ali mee naar huis en ze brengen samen de nacht door. Zoals te verwachten reageert de omgeving zeer afwijzend op deze ongewone relatie. Buren, collega’s en de eigen familie maken het Emmi en Ali moeilijk.
Ook binnen het koppel is het niet makkelijk. Toch laten ze elkaar niet los.<:p>

Deze film gaat over een mooie liefde maar ook over ouder worden, migratie, racisme en kleinburgerlijkheid. Hij is teder maar steekt tegelijk vol sombere gevoeligheid en een cynisch pessimisme.
duur van de film: 1.32 uur

 

 

Donderdag 25 Maart 2021- 20 uur
OLD JOY (2006) Kelly Reichardt

In deze kleine verstilde klassieker van regisseuse Reichardt vergezellen we twee vrienden:
Kurt (zanger/muzikant Will Oldham) en Mark (Daniel London) op een tocht dwars door de prachtige natuur van Oregon op zoek naar een warmwaterbron.

Zonder veel dialoog, schenkt Reichardt je een soort zen ervaring waarbij jij als kijker de tocht mee ondergaat als derde personage.
“Old Joy” is een beklijvende zoektocht naar een verloren vriendschap, met het zacht wiegende ritme van de natuur als decor.
Reichard neemt de tijd en maakt met haar twee uitstekende acteurs een mooi drama over vergankelijkheid en het verglijden van de tijd.
duur van de film: 1.16 uur

 

 

Woensdag 5 Mei 2021 - 20 uur (niet 25 mei zoals eerst aangekondigd!)
RIVERS AND TIDES (2001) Thomas Riedelsheimer

De bekroonde documentaire ‚Rivers and Tides’ leidt ons binnen in het werk van Andy Goldsworthy.
Deze Land Art-kunstenaar werkt steeds met natuurlijke materialen zoals rotsen, bladeren, bloemen en ijspegels. Dit brengt hem vaak op onherbergzame plaatsen waar hij zijn werken in barre omstandigheden realiseert.
Het vraagt allemaal veel geduld, inspanning en doorzettingsvermogen. De sculpturen zelf zijn zeer tijdelijk en vergankelijk.

 

Deze trage, stille film, met de natuur in de hoofdrol, is als een les in nederigheid en onthechting. Hij nodigt ons uit onszelf te verzoenen met het efemere van deze wereld en zo uiteindelijk ook met onze eigen vergankelijkheid.
duur van de film: 1.30 uur

 

 

Vrijdag 25 Juni 2021 - 20 uur
Verassingsfilm!

We sluiten onze programmatie af met een kleine verassing, om samen met u de zomer te starten in schoonheid en ontroering.
Het wordt niet minder dan een ode aan de intense beleving van de cinema. Niet te missen dus.