brochure

Cinema Bourgondia 2019

ART at the MOVIES: Film besprekingen

 

 

El Sol Del Membrillo

Volg kunstenaar Antonio Lope Garcia bij het ontstaansproces van een schilderij en het uiteindelijk falen. Een must-see voor iedereen met een fascinatie voor beeldende kunst en ergens ook een zachte troost.

 

The Square

Deze film is een sociologisch experiment, een vreemde satire van de hedendaagse kunstwereld, maar ook - en vooral - van de moderne mens.

The Square vertelt het verhaal van Christian, een gerenommeerde en gladde directeur van een museum voor hedendaagse kunst. Het museum heeft een boost nodig, dus installeert Christian een bijzonder kunstwerk om bezoekers te lokken: The Square.
Rond dit werk lanceert het PR-team van het museum een bijzondere promotiecampagne die viraal gaat. Dit leidt tot allerlei onverwachte gevolgen en de situatie dreigt volledig uit de hand te lopen.

De film is gebaseerd op de gelijknamige kunstinstallatie die Östlund enkele jaren geleden zelf bedacht: een symbolisch vierkant waarbinnen mensen beloven om zich verantwoordelijk en altruïstisch te gedragen. Het geeft aan waar de film echt over gaat: de egoïstische natuur van de homo sapiens sapiens, het dier dat onder het dunne laagje beschaving verstopt zit.

 

Visages villages

Als regisseuse, fotografe en beeldend kunstenares is de 89-jarige Belgische Agnès Varda een markant figuur in de Franse cinema. Samen met JR, een dromerige artiest die balanceert op het kruispunt tussen fotografie en street art, vormt ze in deze film een hecht en gepassioneerd duo.

In Visages Villages trekken ze samen naar kleine dorpjes om er de lokale bevolking te fotograferen en in gigantisch formaat op muren te kleven. Zowel dokwerkers als excentrieke poëten belanden voor de camera van Varda en JR.
Maar algauw blijkt dat de twee de échte sterren van de film JR en Varda zijn. De hipster en de gekke oma, samen op roadtrip.

 

Danse macabre

In het tweeluik 'danse macabre' volgen we twee kunstenaars met een donker kantje.

Het eerste lui schetst een beeld van Delphine Lecompte, de kleptomane, zelfdestructieve "Florence Nightingale van de hedendaagse Vlaamse poëzie”.
Het tweede luik gaat over de melancholische fotograaf Franklin van Hees, die in Rusland zijn tweede moederland vond.

Delphine is stilaan een rockstatus aan het bereiken in de Vlaamse literaire wereld en Franklin is een topfotograaf die op het randje staat om bekendheid te verwerven met zijn fotoboek over Rusland.

 

A Skin Too few: the Days of Nick Drake

Zelfs de gerenommeerde BBC moest toegeven dat de mooiste documentaire over singer songwriter Nick Drake niet uit hun rangen komt maar het werk is van regisseur Jeroen Berkvens. Meer bepaald: het in 2000 uitgebrachte "A Skin too few".

Chronologisch volgen we de eerste levensjaren van deze muzikant tot zijn veel te vroege dood. Gesprekken met mensen die hem goed kenden reconstrueren de breekbare ziel van Drake.

Stapje voor stapje schuifelt Berkvens naar het onoverkomelijke einde en een steeds toenemende krop in de keel.
Een niet te missen documentaire voor iedereen die Nick Drake koestert of zijn prachtige muziek wil ontdekken.
De laatste dagen van een kwetsbare ziel worden met veel sensitiviteit gevat in beeld en klank.

 

Toute une nuit

Chantal Akerman, de koningin van de traagheid toont met 'Toute une nuit' een blijspel van de nacht.

Toute une nuit bestaat uit tientallen mini-dramaatjes die zich afspelen tijdens een lange, zwoele zomernacht in Brussel. We zien een hele reeks van kleine drama's die elkaar aanvullen en becommentariëren, waarbij muziek en geluid belangrijker zijn dan de dialoog.

Akermans camera volgt de personages in bars, appartementen, restaurants en straten van de stad en slaat ze gade met een speelse humor. Cahiers du Cinéma sprak van een "comédie sentimentale opgevat als een gechoreografeerde dans".

 

La Ardilla Roja

Spaans cineast Julio Medem voert ons mee in het hart van een bezwerend sensueel mysterie, vurig als een lange zomernacht.

Een film over verlangens, het geheugen en de machtsverhoudingen tussen de 2 hoofdpersonages: hij, een verloren ziel...zij....een gecrashte motorrijdster met geheugenverlies. Medem ontvouwt een intrigerende wisselwerking waarin de rollen halverwege omdraaien.

La Ardilla Roja is een bevreemdende trip die de zaal zal omtoveren in hoogzomer. Een film even ongrijpbaar en speels als het eekhoorntje uit de titel.

 

You go to my head

You go to my head toont een bijzondere romance in treffende beelden die herinneren aan het werk van Michelangelo Antonioni en Edward Weston.

Deze visuele parel is een absoluut genot voor de beeldenmaker en wordt voorzien van een nagesprek door de director of photography (D.O.P) in kwestie, Stijn Grupping. You go to my head draait volop op internationale filmfestivals en sleepte al verscheidene prijzen in de wacht voor o.m. beste script en beste cinematografie.

 

Chloé Op de Beeck: kortfilms

Chloé Op de Beeck genoot een opleiding fotografie aan het KASK te Gent. Haar videowerk balanceert tussen stilstaande en bewegende beelden. Ze richt haar camera op haast onopvallende dagdagelijkse situaties die ze in een verrassend nieuw en narratief daglicht plaatst.

 

Air Doll

U moet ons niet geloven, maar "Air Doll" is een prachtige poëtische meditatie over wat ons menselijk maakt, van een modern Asiatisch grootmeester.
Een film die via delicate beeldvoering cinema op het doek tovert zoals we dit graag zien: visueel...zonder overbodige dialoog.

Hirokazu Kor-eda is een meesterverteller van diepmenselijke emoties en de verborgen wonderlijkheid van het kleine alledaagse.
Air doll weet meesterlijk "lucht" als rode draad door het verhaal te weven, en blaast ons uiteindelijke weg met zijn verpletterende schoonheid.