brochure

MyLight: een kunstinstallatie voor 50 jaar Gezinszorg Lier

 

MyLight: geschiedenis?

Anderhalf jaar geleden verscheen directeur Chris Mampaey in de academie met het voorstel om een leerling een beeld te laten maken voor de vijftigste verjaardag van Gezinszorg Lier.

Onder begeleiding van leerkracht Elleke Frijters gingen leerlingen Beeldhouwkunst aan de slag. In oktober 2018 maakte een eerste jury een keuze uit de maquettes waarvan elk ontwerp een bijzondere visie op het thema Gezinszorg Lier weergaf.

Vier ontwerpen werden geselecteerd voor de tweede juryronde in december.
Na een intense, lange beraadslaging koos de tweede jury voor het ontwerp MyLight van Ronald Mariën.

 

MyLight: concept?

Dit werk, een gebogen constructie in Cortenstaal, speelt met de begrippen mens, tijd en (zon)licht. Het binnenbrengen van licht door middel van “framing” doet dienst als metafoor voor het werk van Gezinszorg Lier. Bij regenachtig weer biedt de constructie ook beschutting.
De toeschouwer wordt uitgenodigd om de installatie binnen te treden en via een ronde opening de ingekaderde lucht als een schilderij te ervaren. Op de wanden en vloer ziet hij, naargelang het tijdstip van de dag en het seizoen, specifieke contouren verschijnen.
Het concept omvat ook de mogelijkheid om bezoekers te laten meewerken aan de voltooiing van het kunstwerk. www.mylight-lier.be

 

MyLight: realisatie?

Het ontwerp en de maquette vormen natuurlijk niet de eindfase van een kunstwerk. De voltooiing omvat nog heel veel.
Allerlei goedkeuringen, technische en logistieke oplossingen zijn nodig voordat een beeldhouwwerk uiteindelijk geplaatst kan worden.
Steeds meer beeldhouwwerken kunnen niet meer gerealiseerd worden door de beeldhouwers zelf. Ook bij MyLight zijn de constructie en het materiaal technisch zo veeleisend dat een gespecialiseerd bedrijf uit Boom de uitdagende uitvoering van het concept op zich nam.

Vanuit het Booms atelier verhuisde de afgewerkte kunstinstallatie op een vrachtwagen naar de plaats van bestemming, aan de samenvloeiing van Grote en Kleine Nete. Maar vooraf zorgden medewerkers van Stad Lier voor ingewerkte, “onzichtbare” sokkels. Dit was nodig om de constructie stevig te verankeren.

 

MyLight: bezoeken?

Vanaf nu begint MyLight pas echt te leven. Nieuwsgierig?
Je kan deze kunstinstallatie bekijken vlakbij de academie. Wandel over de groene Sionbrug en je ziet onmiddellijk de roodbruine constructie staan. Neem ook een kijkje binnenin MyLight.

 

Rudy de Win (leerling Fotokunst) maakte een boeiende fotoreportage.  → Foto' s